Esküvői tánc és zeneajánló

7 esküvői táncműfaj és zeneajánló a nagy napra, hogy minden tökéletes legyen.

Esküvői tánc és zeneajánló Esküvői tánc és zeneajánló

Esküvői táncok

Ha elakadtál, hogy milyen esküvőn divatos táncok vannak vagy csak szeretnél néhány ötletet meríteni ahhoz, hogy eldöntsétek mit táncoljatok, jó helyen jársz.

Zeneválasztás

A zene és a ruha nagyban meghatározza, hogy mit lehet rá/benne táncolni. Számtalan példát találhatsz az interneten, de mi segítünk ebben, hívj bátran!

Zenevágás

Ha valamilyen vicces mixet szeretnél, vagy csak nem szeretnéd végigtáncolni az egész számot, díjmentesen segítünk a zenevágásban, ha nálunk tanulsz.

Mikor kezdjek neki?

Tánctípustól és előképzettségtől függő, mikor érdemes elkezdeni. Ha azonban tényleg szépet szeretnétek, szánjatok rá pár hónapot, heti 1-2 alkalommal.

Milyen táncot válasszunk?

MIKOR ÉRDEMES ELKEZDENI?

Talán az egyik legfontosabb kérdés a tánc szerepe/célja. A legtöbben nyitótáncot szeretnének betanulni, ahol még a nagy fehér ruhában megnyithatják a parkettet a vendégek számára is. Ha klasszikus, nagy, abroncsos ruháról beszélünk, akkor kétségkívül egy keringő illik hozzá a legjobban. Ennek a ruhának az a sajátossága, hogy a legjobban az áll benne, ha kis harangszerűen libben ide-oda. A ruha és a tánc is elegáns mozdulatokat kíván. Egy ekkora ruhában nehéz gyors, nagy irányváltásokat táncolni, súlya és tehetetlensége van a ruhának, továbbá elrejti a lábakat és a csípőmozgást, a fűző pedig nem engedi a törzs tetszőleges hajlítását vagy hullámzó mozgását.

Vicces mixek

Áthidaló megoldás lehet a manapság oly divatos „vicces mix”, ahol jellemzően egy lassú párostánccal indítanak, majd rávágnak különböző ismert számokat, amelyekre ilyen diszkósabb mozdulatokkal táncol a pár egymás mellett. Ha valakitől nagyon távol áll ez a fajta lassúzós komolyság, úgy ideális választás lehet egy ilyen mix, azonban óvakodjunk a már elcsépelt Greese, Gangnam Style, What is love és hasonló számok túlzott alkalmazásától. 

Bár kétségkívül az ismert számok kellően meg tudják alapozni a bulihangulatot, azonban ha a páros életében vannak meghatározó számok, amik szintén kellemesek a nagyközönségnek is, esetleg a barátok is tudják kötni őket a megismerkedésetekhez, az első közös nyaralásotokhoz, szilveszteretekhez stb. úgy gondolom sokkal személyesebbé tehető ez a kis válogatás. Az összevágásban pedig sok esetben szintén tud segíteni a tánctanár.

Latinos ritmusok

A latinosabb vagy divatosabb táncokra vágyóknak az éjfél utáni meglepetéstáncot szoktam javasolni, ahol már a kényelmes, szexibb menyecskeruha több mozgásteret enged, általában rövidebb, így láthatóvá teszi a lábakat. Az ilyen alkalmakra bátrabban merek ajánlani bármilyen páros táncot és gyakran élek is ezzel a lehetőséggel a hozzám érkezők. Tanítottam már be meglepetéstáncnak tangót, bachatát, rockys-swinges táncot, de bátran lehet itt bármilyen karibi/latin táncra: salsára, cha-cha-chára gondolni. Az esküvőseim között talán a bachata a legkedveltebb, mivel könnyen tanulható, nagyon sokféle figuralehetőséget kínál és ugyanakkor egy lassabb, romantikus, szenvedélyes tánc, ami illik az ifjú párhoz.

ESKÜVŐI TÁNCSTÍLUSOK ÉS
ZENEAJÁNLÓ

Az elkövetkezőkben felsorolok pár ötletadó táncot, amit azonban fontos szem előtt tartani, hogy mikor és legfőképp milyen ruhában szeretnétek azt eltáncolni. Míg a legtöbb tánchoz megfelelő a nagy menyasszonyi ruha, addig egy swing igazán egy hózentrógerrel és egy rojtos, piros menyecskeruhában néz ki a legjobban. De a szenvedélyesebb táncokhoz is egy szexi ruha dukál, ahol a vőlegény és a menyasszony közel tudnak egymáshoz táncolni, combjaik könnyedén össze tudnak érni. Az ilyen táncokat éjféli meglepetéstáncnak szoktam ajánlani. A siker garantáltan nem marad el.

Angol keringő (lassú keringő)

Angol keringő (lassú keringő)

Erről mindenkinek a klasszikus gyertyafény keringő jut először az eszébe. Bátran állíthatjuk, hogy ez az esküvői tánc a legtöbbször választott nyitótánc. Zenéje eleganciát sugall, a régi báltermek hangulatát idézi, így az esküvői ruhához kiválóan illik. Leginkább a lakodalom elején megnyitni a parkettet vagy az est folyamán szokták a párosok bemutatni. Klasszikus értelemben ez az esküvői tánc. Lágyan suhanó lépései és kellemes zenéje minden vendég szívébe eljut.

Johnny Mathis – Foolish
Klaus Hallen – Can you feel the love tonight (mese kedvelőknek)
Dana Glover - It is you I have loved (szintén mese kedvelőknek)
Klaus Hallen – Earth song (Jackson kedvelőknek)
DJ ICE remixei – pl. Rose (Titanic kedvelőknek)

Bécsi keringő (gyors keringő)

Bécsi keringő (gyors keringő)

Ki ne ismerné a híres Kék Duna keringőt? Hasonlít az angol keringőre, azonban annál gyorsabb, lüktetőbb, ringatózóbb a mozgás és gyakoribb a sok egy irányba történő forgás. Sokak számára ismerősek lehetnek alapvető lépései például szalagavatókról, így azoknak, akik már táncoltak életükben bécsi keringőt szuper választás lehet, mivel gyorsan elsajátíthatják a szükséges koreográfiát. Akik még soha sem tanulták, azoknak pedig kitűnő az időzítés.

Christina Perri - A Thousand Years (Twilight kedvelőknek)
Safura - Drip Drop (Eurovíziós)
Emmanuel Moire - Je Fais De Toi Mon Essentiel (egy szép francia)
Ed Sheeran – Perfect feldolgozások
Csipkerózsika – Hol volt, hol nem (mesekedvelőknek)

Rock & Roll és Swing

Rock & Roll és Swing

Ezt a táncot is sokan ismerik. A legtöbb buli nem múlhat el rocky zenék nélkül, sőt jó eséllyel az esti bulin is gyakran felcsendül majd egy-egy ilyen szám. Ez a tánc garantáltan mindenkit magával ragad, mivel önfeledten lüktető, vidám dallama mindenkit táncra, twistre és tapsra buzdít. Ezek a rokon táncstílusok ma is nagyon divatosak, melyeket ilyen nevekkel szoktunk illetni, hogy west coast swing, rock and roll, jive, lindy hop és boggie woogie. Többször alkalmazunk a koreográfiákban ugrásokat és pörgetéseket. Kiváló meglepetéstánc készülhet belőlük.

Mo Horizons – Hit The Road Jack (klasszikus)
Alex Swings – Do the cha cha cha (kicsit újabb)
Olly Murs – Dance with me tonight (újabb)
Ray Charles – Hallelujah I love her so (lassabb, nagyon jó szám)
Robbie Williams - Have you met miss Jones

Bachata

Bachata

A bachata a táncparkettre varázsolja a szerelmet. Zenéjének mondanivalója is legtöbbször ezt fogalmazza meg. Lassú zenéjéhez a romantikus pillantások és a szép pózok, döntések illeszkednek, ami számos kiváló fényképet eredményez az esküvő után. 

A nő erotikus csípőmozgásával tánc közben elcsábítja a férfit, melyet igazán a menyecske ruha képes láttatni, de nyitótáncnak is kiváló.

Xtreme – Te extrano (egy tanárpáros tette közismertté a világhálón)
Prince Royce – Stand by me (egy régi új köntösben)
DJ Ber Gi – Story of my life (divatos lassú szám feldolgozás)
John Legend – All of me feldolgozása
Emeli Sande - Read all about it feldolgozása

Mix tánckoreográfiák

Mix tánckoreográfiák

A mix koreográfiákat több zene és táncstílus keveréke jellemzi. Előnye, hogy kevés tánctudással is nagyon változatos táncot adhatunk elő, a megfelelő zenei váltásokkal egyre fokozódó hangulatot érhetünk el, mely remek buliindító. A kiválasztott zenék illeszkedő összevágása egyedi hangulatú produkciót eredményez. Nem kizárólag tánclépéseket tartalmaz, dominánsak benne a karmozgások és az egyéb látványos mozdulatok, a „színészi játék” is. Kétségkívül nagyon látványos produkciók.

Itt nem tudok ajánlani kész zenét, mindig az adott párra szoktuk szabni a zenét. A zenevágásban is segítünk, hogy a mixben milyen sorrendben illeszkednek legjobban a zenék, hogyan tudjátok folyamatosan fenntartani a közönség figyelmét és fokozni a hangulatot.

Salsa

Salsa

Ez a tánc a könnyed latin életérzést és a pezsgő hangulatot hozza el az esküvőkre. A híres Dirty Dancing film után vált hazánkban is igazán népszerűvé előde a mambó, később maga a kubai salsa. Manapság az egyik legkedveltebb tánciskolás tánc. Könnyű tanulhatósága, a látványos figurák és azok végtelen variációja tette ennyire közkedveltté.

Los 4 feat Yeni Van Van – El Beso Final (Dirty Dancing feldolgozás)
Marc Anthony – Vivir mi vida (ismert)
Enrique Iglesias feat Gente De Zona – Bailando (ismert)
Manolito Simonet y su Trabuco - Marcando la distancia (igazán kubai)
Sierra Maestra - Marieta (kubai son)
Manolito Simonet y su Trabuco - Chiquita (igazán kubai)

Tangó és sok más

Tangó és sok más

A határ a csillagos ég. Számos divatos tánc van még, amit érdemes megismerni és kiváló alkalom ehhez az esküvői tánctanulás. A teljesség igénye nélkül argentin tangó, cha-cha-cha, rumba, kizomba, zouk, slowfox, quickstep. Mindegyiknek más a szépsége és a zeneisége.

Tango Project – Por una cabeza
Piazzola – Libertango
Gotan Project – Santa Maria (ismert)
Jazmine Sullivan – Bust your windows