Reggaeton és női mozgástechnika

A leghétköznapibb nő is lehet istennő a mozgásával akár a színpadon, akár otthon.

Izoláció táncosoknak

Az egyes testrészek különálló mozgatásának tanulása, majd ezek esztétikus összekapcsolása minden tánc alapja. Ha nőies vagy latinos mozgáskultúráról beszélünk, a csípő-mellkas-váll a leghangsúlyosabb terület.

Női mozgástechnika

Nem mindenki akár táncos lenni, de dögösen mozogni minden nő igen. Izolációs technikák és reggaeton alapok segítségével megtanítjuk, hogyan lehet a csípő- és mellkasmozgásod sokoldalú és egyedi.

Reggaeton

A reggaeton eredetileg a latin-amerikai fiatalok tánca, ismertetőjele a rengeteg csípő-mellkasmozgás. Zenéje lüktető, gyakran erőteljes, de nem dühös és rángásszerű, mint néha egy-egy hip-hop tánc.

Twerk

A twerk tulajdonképpen a reggaeton része, annak egy szük szegmense, mikor pusztán a csípő és fenék mozgatására koncentrálódik a tánc nagy része.

REGGAETON

Mint korábban említettük ez a latin-amerikai fiatalok tánca, számos kíváló képviselője megtalálható ma már a Youtube-on, mint a Fraules (Elene Ninja-Bonchinche vezetésével) vagy a Blackton (Inga Fominykh vezetésével). De nem csupán nőknek szól ez a műfaj, férfiak is űzik, mint Yoandy Villaurrutia.

at

Iskolánkban van női és férfi tanárunk is, aki ezt oktatja. Nekem, mint a cikk a írójának, az első találkozásom a reggaetonnal a salsa kapcsán történt, mivel vannak olyan zenei részek egyes salsa/salsaton számokban, melyek megkívánják ezt a fajta mozgásvilágot. Ez volt számomra az a pont, amikor a fiú elengedi a kezem és onnantól kezdve ami a buliba belefér, rázások, körzések, hullámok és lábtechnikák övezte improvizációs részek következtek egyfajta játékként a partner elbűvölésére vagy csupán a salsa kötöttebb formájának felrúgására. A reggaeton számomra egy jó bulizós, lüktető, latinos, jellemzően spanyol nyelvű zene és a hozzákapcsolódó táncstílus. Az órákon megtanuljuk hogyan kövess el különböző lépéskombinációkat ebben a lüktető, gyakran fent-lent mozgásokat használó táncban. Megtanuljuk hogyan mozgasd külön a vállad, mellkasod, csípőd, stb. a különböző rázások, körzések alatt, majd megtanuljuk hogyan tudod esztétikusan és harmónikusan összekötni ezeket a láb és karmozdulatokkal vagy akár csak egymással pl. egy testhullám esetében. A csípő- és fenékmozgásoknak is számos iránya van, ezzel a szűk szegmenssel foglalkozó táncirányzatot hívják twerk-elésnek, melyet nem ritkán térdelő, fekvő pozíciókban követnek el.

Reggaeton csoport

Immár évek óta indítunk reggaeton csoportokat fiatal lányoknak/nőknek és workshopokat a salsa órák szerelmeseinek, hogy ilyen irányba is képezhessék magukat.

Versenyek

Az évente megrendezett COPA, talán az egyetlen olyan nagyszabású magyarországi verseny, amely külön tánckategóriaként foglalkozik vele. Csoportjaink szépen szoktak szerepelni.

Fiúknak és férfiaknak

A latin-amerikai fiatalok tánca, így a fiúk/férfiak is táncolják. Az itt tanult elemek és izoláció segítségével bárhol kitűnhetsz a szürke tömegből. Egy átlag buliban remekül fogsz tudni táncolni a lányokkal/nőkkel.

Magán táncórák keretében

Férfi és nő tanárunknál is lehet magánórában tanulni a stílust. Előnye a saját tempó és a célirányos tanulás, attól függően hol szeretnéd használni.

Tudj meg többet a salsa közösségünkről, programjainkról és tánciskolánkról. Csatlakozz!

Legyél te is Vagabundo!

Salsa táncoktatás! Én is vagabundo szeretnék lenni.

Női mozgástechnika

Nem pusztán a hastáncosok tudják, hogy miben rejlik a nőies mozgás. Minden kultúrában kifejlődtek a helyi zenéknek és táncoknak a nőiességet hangsúlyozó mozdulatai. A nőies latin táncokról sokaknak a szamba és a karneválok juthatnak az eszébe. Mint minden latin táncban, melynek jól tudjuk, hogy afrikai gyökerei is vannak, hangsúlyos az egyes testrészek izolációja, kiváltképp a csípőmozgások és a mellkas-váll mozdulatok. Női mozgástechnika óráinkon ezeket a mozdulatokat kiemelve és kiegészítve más táncokból vett pl. testtartást javító gyakorlatokkal, séta gyakorlatokkal szépen csiszolható ez a képességünk. Számos területen találkoztam már ennek szükségességével. A leghétköznapibb diszkótól a rúdtáncosokon keresztül a profi táncosokig mindenki használ ilyen mozdulatokat. Sőt van olyan is, aki a hálószobáját szeretné csupán kicsit forróbb területté varázsolni. Ha megvannak a mozdulatok, akkor már csak a képzelet és a rendelkezésre álló eszközök szabnak a fantáziának határt.

Vélemény

Erika a testébresztőn
Ráczné Bogdán Erika portré
Erika evezés közben

Noémi, a tanárunk a szívét-lelkét beleadja, ő igazán egy olyan táncos, aki képes átadni a tudását és a tánc szeretetét.

Nálunk az egész család imád táncolni! Egyszerűen, ha megszólal a zene, mi mindig mozgunk rá. Én jártam aerobikra, társas táncra, és körülbelül 4-5 évvel ezelőtt találkoztam először a salsával és rögtön a szívem csücske lett. Szeretem, mert szabad, kötetlen, hangulatjavító, érzéki és forró. Olyan energiákat szabadít fel bennem, amitől eltűnik a stressz, a feszültség. Amikor meghallom a salsa zenét, akkor nem is a fülemmel hallom, hanem inkább a testemmel. Erre vagy pontosabban ilyen fajta boldogságérzésre szerintem minden embernek szüksége van, nekem a tánc adja meg azt, hogy teljesen el tudom magam engedni.

Szerintem a kubai salsa érzését legjobban egy gyakorló órán vagy egy kötetlen salsa bulin lehet átélni, ezért, ha szeretnél egy teljesen új élményben részesülni, vagy ha szeretnéd, hogy a megjelenésed és a kedved gyökeresen átformálódjon, akkor találnod kell időt arra, hogy el gyere egy ilyen alkalomra. Itt Dunaújvárosban, ahová én járok Noémi, a salsa tanárunk a szívét-lelkét beleadja, ő igazán egy olyan táncos, aki képes átadni a tudását és a tánc szeretetét.

Ráczné Bogdán Erika

További vélemények